A cooltura FM cada dilluns de 8 a 9 del vespre

A cooltura FM cada dilluns de 8 a 9 del vespre (www.coolturafm.cat)
Barcelonès: canal 48 TDT
Sabadell: 105.5
Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà: canal 54 TDT
Vallès Oriental: canal 40 TDT

dimecres, 1 de febrer del 2012

Farà aquest any també la gran nevada?

Doncs la resposta és que, a priori, no. La situació de fa 2 anys no s'ha de tornar a repetir. Nevarà però no tant. Ara l'aire fred és molt més sec. Tot i així estem a les portes de l'entrada de fred més important de l'hivern i possiblement dels últims anys. Si ara ja està fent el fred més intens del que portem d'hivern, preparem-nos pel que vindrà. I és que el moment en que els termòmetres tocaran fons serà la nit del divendres a dissabte.


Mapa isotèrmic on es pot veure clarament que la isoterma
de -35ºC abraça tot Catalunya, les Balears i arriba fins
al nord d'Àfrica. També s'observa l'onada de fred del
centre i l'est d'Europa.
A curt termini
De cara a demà dijous al matí podrà ploure al terç sud de Catalunya i a la Catalunya central amb una cota de neu que podrà baixar per sota dels 100 metres d'alçada en alguns punts. És a dir que les muntanyes del Garraf i el Montseny rebran les primeres nevades de l'hivern. Montserrat també es despertarà emblanquinada. Demà a la tarda el risc de precipitació ja disminueix, el cel quedarà tapat però sense precipitació, tot i que la cota de neu baixarà fins a nivell de mar. Les precipitacions que puguin caure, tant en forma de sòlida com líquida, seran minses. És a dir que allà on nevi no cauran grans quantitats de neu, uns 5 centímetres.

De cara a divendres es preveu una jornada assolellada amb uns registres termomètrics molt baixos ajudats, en part, pel cel serè. En punts del Pirineu es poden arribar als -20ºC a 1500-2000 metres d'alçada.

On també farà molt fred i pot caure la primera nevada de l'hivern és a les Illes Balears. El dijous a última hora del dia se situarà sobre de les illes la isoterma de -35ºC 5500 metres d'alçada.

Causes d'aquesta onada de fred
Mapa d'isòbares on es pot apreciar el potent anticicló del
nord d'Europa i la depressió que s'ha format al mar
mediterrani entre Còrsega i Itàlia. Aquesta pertorbació
és la que ha deixat les nevades a Còrsega i Venècia que
podeu veure a l'enllaç de més avall en imatges.
Aquestes onades d'aire fred són habituals. Ara, però, potser ens ha arribat sobtadament després d'un desembre i gener més càlids del que és habitual. El que ha passat és que un anticicló excepcionalment potent (1060 hPa) s'ha situat entre Rússia i la península escandinava i fa desviar tot l'aire fred cap a la resta d'Europa. De fet, ja fa dies que a l'Europa de l'est està nevant i fins i tot en punts costaners com Venècia la neu ha fet acte de presència.
Podeu veure imatges de la nevada en aquesta notícia del diari ara: http://www.ara.cat/mon/fred-neu-recorre-Europa_5_638386156.html

La difícil tasca dels meteoròlegs
En situacions com aquestes els meteoròlegs o aficionats a la meteorologia tenim difícil i al·lora entretinguda tasca d'interpretar el temps. La meteorologia és una ciència que es regeix per les lleis del moviment de l'aire, i darrere dels mapes del temps hi ha una gran quantitat de números en forma d'algoritmes. Com tots sabem, però, la natura és una mica capritxosa de vegades i poden haver-hi situacions excepcionals que poden fer canviar les previsions inicials i fer moure una pertorbació cap a una direcció inesperada o fer-la créixer. Aquests dos últims factors passen sovint al nostre territori perquè estem al costat del mar mediterrani, un element modulador del clima molt important.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada