Per la seva proximitat, el Sol és l'estrella que ens influencia amb més intensitat. A la Terra, l'energia del Sol ens arriba de diferents maneres. Per una banda, hi ha la lluminositat (energia rebuda en W/m2), i per
l'altra, l'escalfor produïda pel Sol. El flux magnètic del Sol provoca protuberàncies, les quals ens arriben a la Terra en forma de vent solar. Aquest vent ens envia partícules molt energètiques com per exemple els neutrins, que són partícules que no reaccionen amb la matèria, per tant poden travessar qualsevol tipus d'objecte còsmic (inclosa la Terra i el Sol). Aquestes partícules viatgen a una velocitat propera a la dels
fotons a l'univers (velocitat de la llum), però dins del Sol les velocitats són molt diferents. Un fotó pot tardar a anar del centre del Sol a la capa externa 1 milió d'anys a causa dels xocs, turbulències i obstaculitzacions que pateixen. En canvi, els neutrins són molt més ràpids perquè no reaccionen amb la matèria i, per tant, això fa que puguin viatjar del centre del Sol a la superfície en tan sols 2 o 3 segons. Alguns poden ser detectats quan arriben a la Terra i a través d'ells podem obtenir informació del que passa a l'interior del Sol. El vent solar també afecta la capa ionosfèrica de la Terra i el nostre propi camp magnètic produint, quan incideixen sobre ell i el fan deformar, el que coneixem com aurores boreals.
Predicció de visió i afectació de les aurores boreals a l'hemisferi nord per demà 24-2-12. |
Les explosions solars d'aquest més de febrer han provocat aurores boreals al voltant del cercle polar àrtic. Això, diguéssim que ve a ser el que és normal, però venim d'un període perllongat d'inactivitat solar i tenim el Sol al centre de les nostres mirades per saber com serà d'actiu aquest nou cicle solar. En aquest vídeo podeu veure una de les explosions solars d'aquest mes de febrer.
És aquí, i en molts altres àmbits com la medicina, on es veu la important tasca de la ciència astronòmica, i és que moltes vegades es cau en l'error de relacionar-la només amb la romàntica observació de les estrelles o fins i tot s'arriba a confondre amb l'astrologia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada