Bartomeu Rosselló-Pòrcel va néixer a Ciutat de Mallorca el 1913. Cursà els estudis secundaris a l'Institut Balear, on tingué com a mestre Gabriel Alomar, que influí en la seva vocació literària i l'animà a col·laborar a la premsa local. Foren aquests uns anys d'aprenentatge literari marcats per l'assimilació de la tradició poètica.
A l'octubre del 1930 va partir cap a Barcelona per començar els seus estudis de Filosofia i Lletres. Fou deixeble de Carles Riba, Joan Coromines i amic del també poeta Salvador Espriu. Durant la seva estada a Barcelona va viure a la Residència dels Estudiants de Catalunya, l’actual Col·legi Major Ramon Llull, on organitzà la biblioteca i dirigí les edicions de poesia.
El 1933 aparegué el seu primer llibre, Nou pomes, rebut amb reserves per una part de la crítica. Major acceptació i ressò tingué Quadern de sonets, publicat un any més tard, amb un discurs més elevat i un concepte molt lliure del sonet.
En acabar els estudis es traslladà a Madrid per preparar la seva tesi doctoral, i també es va preocupar de la incorporació de la literatura de les Illes Balears als corrents peninsulars. Però mentre feia oposicions a càtedra d'institut, el va sorprendre la Guerra Civil i va haver de retornar a Barcelona, on s'allistà a l'exèrcit republicà.
A finals de desembre del 1937, malalt de tuberculosi pulmonar, fou traslladat al sanatori del Brull, al Montseny, on va morir el 1938, quan només tenia 24 anys. Aquesta mort prematura el convertí en símbol d'una generació perduda, i en els primers anys de la postguerra el seu nom va ser venerat i la seva obra gairebé mitificada.
Pòstumament es va publicar el volum de poemes Imitació del foc, dedicat al seu amic Salvador Espriu.
Els temes principals que trobem en l’obra de Rosselló-Pòrcel són, entre d’altres, la guerra civil, la mort, la seva terra, l’amor i meditacions sobre el propi fet literari.
En la seva poesia, Rosselló-pòrcel presenta una gran capacitat eclèctica i s’apropia de característiques de moviments literaris molt diversos, com ara el simbolisme, l’escola mallorquina, el barroc, el surrealisme , la tradició popular. Aquesta diversitat estilística ve acompanyada d’una gran habilitat evocativa, de captació d’imatges i d’impressions, utilitzant a voltes, la ironia. El món de Rosselló-Pòrcel no és fred ni inamovible, ans al contrari, càlid i juganer.
No debades el foc és la imatge fonamental de la seva poesia, de fet aquest element dóna nom a la seva obra cabdal, imitació del foc. Els seus poemes expliquen la realitat com un esdevenir apassionat i fluctuant, com la dansa de les flames. Aquesta visió és compartida amb altres autors com ara Rainer Maria Rilke, Paul Valery, i Jorge Guillén. Així doncs, en els seus poemes, Rosselló-Pòrcel ens ofereix una gran diversitat d’atmosferes i d’imatges, de situacions i d’objectes.
La percepció de Gabriel Alomar sobre la seva obra poètica:
"No es tractava encara d’una obra arribada al seu terme en el sentit que li mancava emancipar-se de l’origen intel·lectual per a ésser emanació pura del sentiment. Rosselló era encara massa intel·lectual per a venir a l’eclosió absoluta i lliure d’un espiritual. Treballava la forma i el contingut com una lluita del pensament en l’expressió, més com un eco de l’emoció restituïda a la primitiva virginitat."
Carles Riba diu sobre la seva poesia:
"Un poema fet era la forma que ell havia volgut per a un instant singularment intens de la seva integració cap a ell mateix; però com s'esdevé amb tot autèntic gran poeta, la poesia era per l'obra d'ell, més poesia, havia sortit de la seva indeterminació pura, entrant en el temps i en l'acompliment d'un fi humà."
Aquí podeu escoltar el programa dedicat al poeta mallorquí i ex-resident amb l'entrevista a Josep Camprubí, organitzador de l'exposició: http://www.ivoox.com/del-llull-a-tu-programa-02-21-11-11-audios-mp3_rf_905893_1.html
Aquí podeu escoltar el programa dedicat al poeta mallorquí i ex-resident amb l'entrevista a Josep Camprubí, organitzador de l'exposició: http://www.ivoox.com/del-llull-a-tu-programa-02-21-11-11-audios-mp3_rf_905893_1.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada