A cooltura FM cada dilluns de 8 a 9 del vespre

A cooltura FM cada dilluns de 8 a 9 del vespre (www.coolturafm.cat)
Barcelonès: canal 48 TDT
Sabadell: 105.5
Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà: canal 54 TDT
Vallès Oriental: canal 40 TDT

dijous, 10 de novembre del 2011

Aurores boreals al sud d 'Anglaterra

Estrenem la secció de l'anàlisi del cel del programa “Del Llull a tu” amb una notícia que no podia esperar a l'estrena radiofònica.

El Sol, la nostra estrella, està augmentant la seva activitat. Així ens ho mostra setmana rere setmana amb explosions i protuberàncies que ejecten una gran quantitat d'energia. Aquesta energia, segons en quina direcció sigui emesa, a vegades ens arriba a la Terra i a vegades la podem observar amb espectacularitat.

En aquestes imatges d'avui dijous 10 de novembre es pot veure la taca que està provocant aquesta protuberància que ens arriba a la Terra en forma de vent solar. La primera imatge està presa amb el MDI (Michelson Doppler Imager) amb el filtre de magnetograma que detecta els camps magnètics a la fotosfera solar, s'utilitza per detectar i catalogar les taques solars. La segona imatge està presa amb el telescopi d'imatges ultraviolades. El color blau es deu a que la imatge està presa amb un filtre que detecta les parts més fredes de la superficie solar.


Aquesta primera imatge ens serveix per posicionar-nos a la superficie del Sol. La intensa taca que aquests dies apunta cap a nosaltres i que ja ha explotat aquests dies passats en direcció a Mercuri i Venus, és la 1339.

Aquesta segona, serveix per veure la intensitat del camp magnètic que genera aquesta taca. Es distingeixen clarament els filaments del camp magnètic.

Quan l'energia d'aquesta taca arribi a la Terra, es calcula que serà aquesta nit, provocarà grans aurores voreals que es podran veure a partir de la latitud 55º, és a dir que al sud d'Angalterra ja podran gaudir d'aquest espectacle.


Us esperem a tots dilluns que ve a les 8 del vespre!

2 comentaris:

  1. Això té a veure amb les anomenades tempestes solars? Gràcies

    ResponElimina
  2. Hola Cristina,

    doncs sí, quan la Terra rep una tempesta solar es produeixen aurores boreals. Això és degut a que les tempestes solars estan provocades pel vent solar ejectat per les protuberàncies. Aquest vent fa arribar a la Terra l'energia magnètica del Sol i quan aquesta es troba amb els camps magnètics de la Terra la canalitza cap als pols Terrestres, per això les aurores boreals o australs són típiques de latituds altes. Quan aquestes partícules entren a l'atmosfera, ionitzen els gasos i formen aquests colors característics del cel polar.

    ResponElimina