L'últim episodi de pluges generalitzades el vam tenir el mes de novembre. Tot i així, a Catalunya tenim dèficit d'aigua -també- des del mes de maig de l'any passat aproximadament. Ara bé, hi ha una gran diferència de dèficit entre la conca hidrogràfica de l'Ebre i les conques hidrogràfiques internes. A la conca hidrogràfica de l'Ebre el dèficit arriba a ser preocupant, mentre que a les conques hidrogràfiques internes la sequera només ha arribat a la vegetació. Molts boscos de Catalunya ja van patir aquesta situació durant l'estiu passat. Recordem que durant l'estiu del 2011 també vam tenir episodis perllongats de falta de pluja i fort vent, acompanyats d'unes temperatures càlides.
Fig. 1. Percentatge de precipitació caiguda a Catalunya durant l'any 2011 respecte la mitjana climàtica. |
És interessant d'observar la influència que té l'alçada de les muntanyes amb la quantitat de precipitació que rep un territori. (Fig. 2, 3, 4 i 5). A les zones on hi plou menys respecte la mitjana climàtica és on es nota més. I aquesta zona, actualment és la vall del Segre. Durant els 4 mesos analitzats, es pot veure com la Serra del Boumort i la seva continuïtat pel nord (Pic de l'Orri) i pel sud (Serra del Montsec) és on es nota més la diferència de precipitació entre els fons de les valls i els cims de les muntanyes. El mapa del mes de novembre arriba a semblar, més que un mapa de precipitació, un mapa de relleu, perquè s'arriba a diferenciar el congost que talla la Serra del Montsec, per on passa el Noguera Pallaresa.
Fig. 3. Precipitació acumulada durant el mes de desembre de 2011. A la major part de Catalunya no va caure ni una gota. |
A la imatge 4 també es pot veure una zona de més precipitació corresponent a la muntanya de Collserola.
A la imatge 5 es distingeix clarament la Serra del Port del comte amb més precipitació que els seus voltants.
Fins ara hem analitzat la precipitació caiguda que influeix directament a les reserves d'aigua. Les reserves d'aigua depenen de la zona que estiguem parlant. Els pantans de la zona pertanyent a la conca hidrogràfica de l'Ebre tenen unes reserves d'aigua del 59% mentre que les de les conques internes són del 83%.
Tenint en compte les escasses reserves actuals de neu al Pirineu i pre-Pirineu es preveu un estiu amb escassetat d'aigua sobretot a les terres de Lleida, on els pantans depenen més de les nevades que no pas els de les conques internes.
Des de l'any 2008 no patíem una situació de sequera tan greu, per tant hem d'estar molt atents amb els treballs i les sortides al camp i al bosc per evitar incendis.
Fig. 4. Precipitació acumulada durant el mes de gener de 2012. Al litoral central, la Catalunya interior, les terres de Lleida i el Pre-Pirineu a penes va precipitar. |
Fig. 5. Precipitació acumulada durant el mes de febrer de 2012. La zona pertanyent a la conca hidrogràfica de l'Ebre ha estat una altra vegada la menys beneficiada per les pluges. |
La recepta per no patir restriccions d'aigua més endavant, o per minimitzar-les, és la que hauriem d'haver après de la lliçó que ens ha donat l'economia mundial: utilitzar els recursos necessaris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada